Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

  • Η Γεωθερμία αποτελεί μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
  • Η Γεωθερμική Ενέργεια, αξιοποιούμενη κατάλληλα, μπορεί να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και να καλύψει σημαντικά ενεργειακά κενά. Η μορφή αυτή της ενέργειας εντοπίζεται σε ορισμένες προνομιούχες περιοχές του πλανήτη μας, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα με πλούσια γεωθερμικά πεδία που δυστυχώς παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
  • Οι κάτοικοι των περιοχών όπου η γη χαρίζει αυτό το αγαθό θεωρούνται τυχεροί, γεγονός που αποδείχθηκε την εποχή της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης του 1973, όταν οι τιμές των υγρών καυσίμων τινάχθηκαν στα ύψη.
  • Οι προσπάθειες για την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας ξεκίνησαν στην Ιταλία το 1904.

   1. Το 1904 , έγινε η πρώτη απόπειρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικό ατμό , στο Larderello της Ιταλίας.
  • Τα επόμενα χρόνια, η μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμοηλεκτρικές μονάδες ταξίδεψε σε δεκάξι άλλες χώρες, όπου συνετέλεσε στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών και είχε θετική επίδραση στην οικονομική εξέλιξη διαφόρων περιοχών. 
  • Σε χώρες που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον Αρκτικό κύκλο, όπως η Ισλανδία (η πρωτεύουσα της χώρας Ρέικιαβικ, με την καθαρότερη ατμόσφαιρα του κόσμου, θερμαίνεται κατά 86% από γεωθερμική ενέργεια) η αξιοποίηση της Γεωθερμίας βοηθάει να καλλιεργούνται μέσα σε θερμοκήπια λουλούδια, οπωροκηπευτικά και φρούτα.   


   2. Η Ισλανδία αποκαλείται χώρα της φωτιάς και του πάγου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες (-12 με -6 βαθμούς Celcious τον χειμώνα) δικαιολογούν την λέξη πάγος, αλλά τι σημαίνει η φωτιά; Κάτω από το έδαφος της Ισλανδίας υπάρχει καυτό νερό και πέτρες, σε τέτοιες ποσότητες που το 87% της εγχώριας ζήτησης σε ζέστη και ζεστό νερό, καλύπτεται από την γεωθερμική ενέργεια, ενώ το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται επίσης από την γεωθερμία. Η υδροηλεκτρική ενέργεια, καλύπτει το υπόλοιπο 75% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως η χώρα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες σε ποσοστό 100% μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!




   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου